Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kulttuuria ja syksyn makuja Wiljanpäivillä tänäkin vuonna

Kalajokilaakso+ | Ti 11.9.2018 klo 11:15 [päivitetty ti 11:15]

Anne Mattila

Ensimmäisen kerran Ylivieskassa järjestetyistä Wiljanpäivistä on kulunut 20 vuotta. Silti kyse ei ole 20. kerrasta, koska reilun kymmenen kerran jälkeen oli puolenkymmenen vuoden tauko.

– Yleisön pyynnöstä aloimme uudelleen järjestää Wiljanpäiviä. Ne oli koettu mukavaksi syksyiseksi tapahtumaksi, jota ihmiset kaipasivat, alusta saakka erilaisten hankkeiden kautta tapahtuman järjestelyissä mukana ollut Kaisa Savela kertoo.

Syynä taukoon oli rahapula. Wiljanpäivien rahoitus on tullut useammasta eri lähteestä, kuten nytkin: kansalaisopistolta, Kaapo-hankkeesta, Rieska Leaderilta, kulttuuritoimesta ja Ytekiltä.

– Kyse ei ole kuitenkaan monesta tonnista, sillä suurin osa esiintyjistä esiintyy talkoilla, apulaisrehtori Seija Pulli-Marjakangas sanoo.

Kantavana ajatuksena on alusta saakka ollut ylivieskalaisen kulttuurin, osaamisen ja tuotteiden nostaminen esiin Wiljanpäivillä. Alunperin idea syntyi, kun kansalaisopisto ja silloinen kylähanke löivät omilla tahoillaan suunnittelemansa tapahtuman yhteen.

– Wiljanpäivät on ollut monipuolinen kulttuuriin esiin marssi aina. Kylät ovat olleet vahvasti mukana, Kangas ja Kantokylä kaiketi joka vuosi, toiminnanjohtaja Kirsti Oulasmaa kertoo.

Tänäkin vuonna kulttuurikattaus on runsas. Estradille astelee erilaisia kokoonpanoja eri-ikäisistä ihmisistä musisoimaan, lausumaan runoja ja tanssimaan flamencoa. Päivän aloittaa seurakunnan kansanlauluhartaus. Kasarmin alueella järjestettävässä tapahtumassa paikalla on myös talotohtori Panu Kaila kertomassa vanhoista rakennuksista. Avauspuheen pitää Ylivieskan tuore kaupunginjohtaja Maria Sorvisto.

Maalaismarkkinoiden ja rompetorin lisäksi Wiljanpäiviin kuuluvat Asemapäällikön talossa järjestettävä sieninäyttely ja Kaksoisvahtituvassa Kati Pehkonen kertoo vanhoista perukirjoista. Myös Wiljanpäivien 20-vuotisnäyttely on esillä.

Näyttelyt ovat avoinna koko tapahtuman ajan lauantaina. Koulutettu sienineuvoja Tuomo Vähäsarja on paikalla kertomassa sienistä puolitoista tuntia aamupäivästä.

Hyväntekeväisyyskahvilalla kerätään rahoja ylivieskalaisten naisten, lasten ja vanhusten hyväksi.

Tapahtuma järjestetään ensi lauantaina Kasarmin alueella.

#
Fingerpori