Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Poliisi löysi mopovalvonnassa rutkasti huomautettavaa ja kysyy nyt: "Tiedätkö, millaisella mopolla lapsesi kulkee?"

Kalajokilaakso+ | Ti 11.9.2018 klo 10:47

Katariina Poranen

Oulun poliisilaitoksen konstaapelit tarkastivat viime viikkoina yli 320 mopoa, moottoripyörää tai mönkijää. Sen tuloksena poliisi joutui kirjoittamaan päiväsakkoja 49 kuljettajalle ja 56 rikesakkoa sekä antamaan yksitoista kirjallista huomautusta, 26 suullista huomautusta, 62 määräystä valvontakatsastukseen ja 36 ajokieltoa.

Lisäksi poliisi teki viritetyistä mopoista 35 ilmoitusta Trafille ja Liikennevakuutuskeskukselle. Näistä ilmoituksista omistajalle tulee korotettu vakuutusmaksu tai veroseuraamuksia. Poliisi joutui kirjaamaan lisäksi yhden rikosilmoituksen kevytmoottoripyöräksi muutetun mopon toistuvasta ajosta ilman ajo-oikeutta. Tapaukseen liittyi myös liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

Poliisi vetoaakin nyt mopoilijoiden vanhempiin, jotka ovat vastuussa lapsensa kulkupelin kunnosta.

– Olkaa aidosti kiinnostuneita lapsenne mopoilusta eli kyselkää lapselta moposta ja testatkaa mopoa. Jarrujen ja valojen toiminta on helppo käydä läpi. Renkaiden kunto on nopea tarkastaa. Kysykää myös mopon mahdollisesta virityksestä. Pahaääninen mopo kulkee monesti liikaa ja häiritsee muita alueen asukkaita, kertoo Oulun poliisilaitos liikenneyksikön konstaapeleiden terveiset.

Kun mopoja viritetään ja niiden nopeus kasvaa, kuljettajan kyky reagoida liikenteeseen heikkenee ja onnettomuusriski kasvaa. Poliisi muistuttaa, että mopon nopeudeksi on määritelty laissa 45 kilometriä tunnissa. Mopoa ei ole suunniteltu kestämään kovempaa vauhtia.

Oulun poliisilaitos teki mopovalvontaa laajalla alueella Kempeleessä, Limingassa, Raahessa, Kalajoella, Ylivieskassa, Oulaisissa, Muhoksella, Utajärvellä, Vaalassa, Paltamossa, Kajaanissa, Iissä ja Oulussa.

#
Fingerpori