sunnuntai 18.11.2018 | 22:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Raimo Anttila kommentoi Sanan valta -palstalla eri tapahtumien merkitystä

Kalajokilaakso+ | Pe 7.9.2018 klo 08:00

Päätoimittaja Seppo Kangas pääkirjoituksessa 29.8. kirjoitti myös eri tapahtumien merkityksestä. ”Itsestään ne eivät synny, eivätkä ilmaiseksi”, hän toteaa.

Monien tapahtumien tai tapahtumaan liittyvän osan järjestäjät yrittävät haalia ohjelmakokonaisuutta, jossa olisi jokaiselle jotakin mielenkiintoista. Joskus takavuosina sekin oli ehkä helpompaa kuin nyt. Itsekin olen ollut kuudella vuosikymmenellä vuosittain kaikenmoisissa tapahtumissa ohjelman suorittamisessa mukana erilaisissa ”rooleissa”.

Viime vuosisadalla yleisesti järjestäjät tarjosivat rahallisen korvauksen näytelmä-, soitto-, laulu- tai muulle ohjelmaryhmälle suorituksestaan. Silloin monet harrasteryhmät olivat kilvan lähdössä mukaan. Nykyisin kyllä kysytään mukaan viihdyttämään yleisöä, mutta työlästä lienee ilmaiseksi saada kovin kauan ohjelmaa.

Mikään ohjelmallinen harrastetoiminta ei ole harrastajilleen ilmaista. Käsikirjoitukset, esiintymisasut, nuotistot, instrumentit, puoli- tai kokoammattilaisohjaajat pitää maksaa. Kuitenkin tapahtumien järjestäjät näyttävät olettavan, että nähdyksi ja kuulluksi tuleminen riittää palkkioksi. Ehkä se kerran riittää, mutta ei vuosi toisensa jälkeen.

”Rahalla saa ja hevosella pääsee”, sanottiin joskus ennen. Ehkäpä se pitää vieläkin paikkansa, ainakin osittain.

Raimo Anttila

Ylivieska

#
Fingerpori