Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Oiva Luhtasela kirjoittaa kanteleen monipuolisuudesta Sanan valta -palstalla: Monien kanteleiden kielin

Kalajokilaakso+ | To 6.9.2018 klo 12:27 [päivitetty to 12:27]

Syyskuun alussa lauantaina Akustiikassa koettiin korvin ja näyttein, että kantele on monipuolinen ja tälläkin alueella taas suosittu soitin lasten ja nuorten keskuudessa. Paikalle oli saatu tunnettu kanteleguru Timo Väänänen ja alueella tuttu Sari Kauranen, jotka paikallisen opettajavetäjän Riikka YIi-Kotilan kanssa saivat melko runsaan yleisön rajuihin suosion ilmauksiin. Kantele taitajien sormittamana yllätti nuoren yleisön.

Katsojille esiteltiin monia suomalaisen kanteleen sukulaisoittimia näyttein. Runsaimmillaan lavalla oli yhtä aikaa kolmisenkymmentä soittajaa, nuorimmat polven korkuisia. Ylivieskan ja Raahen musiikkiopistot ovat tälläkin sektorilla yhteistyössä, oppilaita ja opettajia molemmissa, Timo Väänänen valtakunnan tasolta tukena ja esimerkkinä.

Miksi sana "taas"? Onhan kanteleen soiton opetus ollut Ylivieskan seudun kansalaisopiston ohjelmassa alusta alkaen miltei jatkuvasti ja musiikkiopistokin oli aloittamassa ensimmmäisten opistojen joukossa. Mutta kirjailija Pietari Päivärinta kertoi, että 1800-luvulla oli aikoja, jolloin kanteletta soitettiin täällä miltei jokaisessa talossa ja torpassa.

Oiva Luhtasela

Ylivieska

#
Fingerpori