maanantai 19.11.2018 | 23:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Päivi Savela kolumnissaan: Vihdoinkin keskustan pääväylät kuntoon

Kalajokilaakso+ | Ke 5.9.2018 klo 00:05 [päivitetty ke 08:43]

Päivi Savela

Kulunut kesä on ollut jännittävä ydinkeskustan asukkaan kannalta. Kerrostalossa kun asuu, niin makuuhuoneeseen kuuluvat rautatieaseman alikulun remontin äänet. Olohuoneeseen ja parvekkeelle puolestaan kuuluvat Valtakadun tietöiden äänet.

Valtakatu on ollut koko kesän pitkälti joko kaivettuna tai sepelillä. Kun autot ja mopot ajavat sepelillä, se kuulostaa samalta kuin meren aallot lyövät rantaan ja kuljettavat samalla kiviä mukanaan.

Vaikka koko kesän on joutunut miettimään, mistä tänään kulkee reitti työmaiden läpi, on kuitenkin tyytyväisellä mielellä. Ylivieskan keskustan kadut laitetaan vihdoinkin kuntoon. Liekö koskaan Ylivieskan keskustaan levitetty näin paljon asvalttia kuin tänä ja ensi vuonna tehdään?

Ihan tavallisena lenkkeilijänä on joutunut monta vuotta ihastelemaan uusien asuinalueiden asvalttiteitä, kun taas keskustan kaduilla on paikkaa paikan vieressä. Nyt suurempia liikennemääriä vetävä keskusta saadaan uuteen kukoistukseen. Asvaltin lisäksi tulee noppakivialueita, parkkipaikkoja ja istutuksia.

Muutama vuosi sitten Kalajokilaakso-lehden haastattelussa eräs paikkakunnalle muuttanut henkilö kritisoi Ylivieskan keskustan katujen kuntoa. Hän sanoi, että on hävettävää esitellä keskustaa vieraille, kun kadut ovat niin huonossa kunnossa.

Tämä kommentti avasi perusylivieskalaisen silmät huomaamaan, että kyllähän kohennettavaa olisi. Sitä on liiankin tottunut siihen, että kiveykset repsottavat, samat notkelmat keräävät lätäköitä ja asvaltti on kulunutta.

Nyt on mainiota, että kaupungilla on ollut varaa ja silmää rakentaa pääväylät kuntoon. Hyvin hoidettu kaupungin keskusta on paikkakunnan käyntikortti. Jotkut näkevät siitä vain vilahduksen junan ikkunasta, jotkut tulevat keskustaan palveluiden pariin tai muuten vaan turisteina.

Toivottavasti uusi keskusta miellyttää useimpien silmää. Kun suunnitelmiin tutustuu, aika paljon noppakiveä katuihin kuluu. Myös kiviset istutusalueet vaikuttavat massiivisilta.

Kun ajattelee, kuinka monta kymmentä puuta Ylivieskan keskustan alueelta kaadettiin työmaiden takia, ihmettelee, millä keskustaan tuodaan riittävästi vihreyttä. Kestää myös monta vuotta ennen kuin puistolehmukset, pylväspihlajat ja pilvikirsikat saavat riittävästi korkeutta.

Yksi lempipaikoistani Ylivieskassa on ns. Kassisen tontti jokirannassa kirkon raunioita vastapäätä. Siellä on isoja hienoja kuusia ja lehtikuusia. Toivottavasti ne saavat säilyä eivätkä jää seuraavaksi rakennettavan kerrostalon alle. Myös vihreät nurmikentät Ylivieskan kaupungintalon edustalla sekä liikennepuistossa säilyttäisin, jotta keskustassa olisi myös viherkeitaita.

#
Fingerpori