keskiviikko 14.11.2018 | 23:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Himangan Kokkokangas ei tarvitse tuulivoimaloita missään tapauksessa

Kalajokilaakso+ | To 23.8.2018 klo 18:15

Maanantaina 27.päivä elokuuta Kalajoen valtuusto saa ratkaistavaksi toisen Himankaa koskevan tuulivoimakaavan. Edellinen kaava (Torvenkylän tuulivoima) meni viime vuoden loppupuolella tiukan äänestyksen jälkeen läpi ja tämä oli suuri tappio lähidemokratialle, sillä lähikylien asukkaat hyvinkin voimakkaasti vastustivat hanketta. Tämä sama vastustus elää yhtä suurella liekillä Kokkokankaan kohdalla, ehkä jopa suuremmallakin, sillä tähän hankkeeseen nivoutuu mukaan siirtolinja.

Fingrid on ilmoittanut, että kantaverkko ei pysty ottamaan vastaan kuin yhden tuulipuiston voimaloiden tuottaman sähkön. Joten toinen puistoista joutuu keksimään keinon, millä toimittaa sähkönsä Jylkän muuntoasemalle Kalajoen toiselle puolen. Koska Torvenkylän tuulipuiston kaava on hyväksytty, tosin vielä valituskierroksella hallinto-oikeudessa, niin Kokkokankaan kohdalla olisi syytä kaavan yhteydessä puhua myös siirtolinjan vaikutuksista ympäristöön ja ihmisiin. Pelkästään jo Pöntiössä jää talo uuden siirtolinjan alle, joten vaikutuksia on.

Nykyinen linjakäytävä on leveä, kaksi kantaverkon siirtolinjaa, ja tähän on tarkoitus rakentaa rinnalle siis kolmas, jolloin linja levenee 25 metriä. Kaavaselostuksessa sanotaan, että tarkoitus olisi käyttää jo olemassa olevia yhteiskäyttöpylväitä, niin se tuskin on mahdollista. Keväällä Fingrid järjesti infotilaisuuden koskien siirtolinjoja sekä tuulivoimaa Kalajoella, niin siellä kysyttiin, miksei siirtolinjoja voida rakentaa jo voimassa oleviin tolppiin. Vastaus oli, että korkeus tulee vastaan, huoltaminen muuttuu mahdottomaksi ilman että viereistä linjaa joudutaan maadottamaan/ajamaan alas. Tuskin yhdelläkään tuulivoimayhtiöllä on niin paljon rahaa, että on varaa pitää puoli Suomea sähköttömänä huoltotöiden ajan.

Mielestäni olisi tärkeää siis jo kaavoitusvaiheessa käsitellä siirtolinjoja, sillä tuulisähkökään ei ole hyppysähköä, joka fysiikan lakien vastaisesti liikkuu ilmassa tuotantopaikalta muuntoasemalle. Toiseksi, jos tuulivoimaa suunnitellaan sinne missä on asutusta, olisi ensiarvoisen tärkeää kuunnella lähikylien asukkaiden mielipidettä. He ovat asuneet siellä ennen kuin tuulivoimayhtiö on katsonut paikan sopivan tuulivoiman tuotantoon. Minusta nyt olisi aika Kalajoen päättäjien noudattaa lähidemokratian periaatteita ja olla hyväksymättä Kokkokankaan kaavaa, sillä lähikylien asukkaiden vastustus on äärimmäisen voimakasta ja siirtolinja-asiassa on ihan liikaa avoimia kysymyksiä.

Jenni Ekoluoma

kaupunginvaltuutettu

KALAJOKI

#
Fingerpori