maanantai 5.12.2022 | 15:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Helle hellii alkaneella viikolla – Ukkosia ja sadetta on tiedossa Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalle

Ma 30.7.2018 klo 09:00

Minna Mustonen

Alkaneella viikolla lämpömittareissa mitatut asteet kirivät edelleen hellelukemiin. Kokkolassa ja lähiympäristössä jo tiistaista eteenpäin on tiedossa satunnaisia ukkosia sekä sadekuuroja. Kaustisella, Kalajoella ja Ylivieskan alueelle mahdolliset ukkoset ja sadekuurot painottuvat enemmänkin loppuviikon ajalle.

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla on edelleen voimassa helle- sekä metsäpalovaroitukset. Lähivuorokausien aikana luvassa on edelleen erittäin tukalaa hellettä.

Meriveden lämpötila on erittäin korkea, kerrotaan ilmatieteenlaitokselta.

– Pitkään jatkunut helle ja tyyni sää ovat lämmittäneet meriveden pohjoisella Itämerellä jopa 27 asteeseen. Muuallakin merialueilla lämpötila on noussut 20 ja 25 asteen välille. Mittaushistorian korkein lämpötila, tasan 27 astetta, mitattiin pohjoisen Itämeren aaltopoijulla viime keskiviikkona.

Ilmatieteen laitoksen muilla veden lämpötilaa mittaavilla rannikkoasemilla vesi on paikoin miltei yhtä lämmintä kuin pohjoisella Itämerellä. Myös merialueilla on mitattu korkeita lämpötiloja.

Merivesi on nyt erittäin lämmintä avomerellä, mutta suojaisissa ja matalissa merenlahdissa voi veden lämpötila kohota tätäkin korkeammaksi.

Tyypillisesti merivesi on lämpimintä heinä - elokuun vaihteessa. Helteiden jatkumisen myötä meriveden ennustetaan pysyvän lämpimänä myös seuraavien päivien ajan.

Vaikka lämmin merivesi houkuttelee uimaan, tulee levätilanne ottaa huomioon. Helteen aikana on esiintynyt laajoja sinileväkukintoja, ja uimista leväisessä vedessä tulee välttää, muistutetaan Ilmatieteenlaitokselta.

#