Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mysteerireikä ikkunassa – onko asialla voinut olla pallosalama?

Kalajokilaakso+ | To 12.7.2018 klo 14:44

Emmi Tilvis

Ylivieskalainen Timo Hautamäki huomasi viime kesänä, että hänen piharakennuksensa ikkunalasiin oli ilmestynyt hieman nyrkin kokoa pienempi pyöreä reikä.

Reikä herätti ihmetystä, koska vain ulommainen ikkunalasi oli rikkoutunut. Ulommaiseenkaan lasiin ei ollut tullut mitään säröä, ainoastaan siisti leikatun näköinen ympyrä, jonka reuna näyttää ikäänkuin hiertyneeltä. Lasinpalaset ovat tippuneet ikkunalasien väliin, mutta niiden lisäksi ikkunalasien välissä ei ole muuta, ei esimerkiksi kiveä tai ilmakiväärin luotia.

Hautamäki puhui aiheesta tuttavilleen ja naapureille. Kävi ilmi, että noin kilometrin päässä sijaitsevan vanhan kuivaamorakennuksen ikkunalasissa on samankaltainen pyöreä reikä, jonka reuna on hiertynyt. Tämä reikä tuli ikkunaan samana kesänä, mutta senkään syntyhetken tarkkaa aikaa ei ole tiedossa.

Juttu omituisista rei'istä kantautui myös haapavetisen pallosalamaharrastajan Reino Sainkankaan korviin. Sainkangas on kerännyt vuosien ajan tarinoita pallosalamoista, joita on nähty niin lähiseudulla kuin kauempanakin.

Sainkangas tuli paikan päälle katsomaan kummallista jälkeä. Hän on törmännyt joihinkin samankaltaisiin jälkiin, kuin mitä Hautamäen pihassa on. Usein reiät ovat esiintyneet näin, että lähistöllä on toinenkin reikä.

Pallosalaman syntyä ei ole pystytty tieteessä selittämään tarkasti. Pallosalamat ovat erittäin harvinaisia. Ne liikkuvat hitaammin kuin tavalliset salamat, eivätkä ole yhtä tuhoisia kuin tavanomaiset salamat. Yhden pallosalaman elinikä vaihtelee parista sekunnista useampaan minuuttiin.

Timo Hautamäen piharakennuksen ikkunalasin reikä jää kuitenkin mysteeriksi, koska kukaan ei nähnyt, mitä ikkunalle tapahtui. Haapavetinen Reino Sainkangas jatkaa pallosalamoihin liittyvien kokemuksien keräämistä, ja toivoo, että häneen otetaan yhteyttä asian tiimoilta.

#
Fingerpori