keskiviikko 21.11.2018 | 00:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pesästään lähteneet poikaset huolettavat – Puhelin soi puolen tunnin välein, kerrotaan Vaasan villieläinhoitolasta

Kalajokilaakso+ | Ke 11.7.2018 klo 16:12

Minna Mustonen

Mitenkään outoa ei ole näinä päivinä kävellä kuumaa asvalttia pitkin ja bongailla ympäriltään erilaisia luontokappaleita. Ihan kaupunkiympäristössä pienet pörröiset lokinpoikaset kävelevät tienvartta niskasulat pörhöllään ja silmissään hiukan eksynyt mutta utelias katse. Harmaat lokinpoikaset ovat lähteneet pesistään ja saaneet ihmisten auttamis- sekä pelastamishalun äärimmilleen.

– Puhelin soi noin puolen tunnin välein, kun huolestuneet ihmiset kyselevät, että mitä pitäisi tehdä poikasten hyväksi. Meille tänne Vaasaan villieläinhoitolaan on toimitettu nimenomaan lokinpoikasia jo toistakymmentä, kertoo Markku Harju Nordic Wildlife Caresta.

Pesästään lähteneet poikaset ovat avuttoman näköisiä, mutta pääsääntöisesti niillä ei ole mitään hätää, eikä niihin tulisi ihmisen puuttua.

– Toki jos poikaset ovat jossakin vilkkaalla tiellä, niitä voi varovasti hätyytellä nurmikolle. Perässä kävely on hyvä keino ohjata ja ohjeistaa lintu pois päin tiestä. Ainoastaan silloin on lupa koskea lintuun ja toimittaa se hoitoon, mikäli lintu on selkeästi loukkaantunut, siinä on verta vuotava haava tai jotakin muuta näkyvää, kertaa Harju.

Hänen mukaan valitettavan useat ihmiset ovat vieraantuneet luonnosta liian kauaksi. Eikä useastikaan ymmärretä lintujen normaalia käyttäytymistä. Jos välttämättä lintuja pihallaan haluaa auttaa, kannattaa laittaa esimerkiksi vettä esille.

– Vesi pitää olla tarpeeksi laakeassa ja matalassa astiassa, jottei poikaset huku sinne. Vesi pitäisi myös muutamaan kertaan päivän aikana vaihtaa, sillä lokinpoikaset pitävät vedessä kahlailusta. Jos niitä haluaa ruokkia, niin pieneksi paloiteltu muikku tai silakka on hyvää tarjottavaa, pullalla tai leivällä ei saisi vesilintuja ruokkia. Pitää kuitenkin muistaa, että aika useassa taloyhtiössä lokkien ruokkiminen on kokonaan kiellettyä, muistuttaa asiantuntija.

#
Fingerpori