tiistai 18.1.2022 | 16:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Opettaja Kyösti Niinikoski muistetaan ennen kaikkea aktiivisena kotiseutumiehenä

Ti 3.7.2018 klo 16:40 | päivitetty ti 16:50

Kotiseutuneuvos Kyösti Niinikoski Haapajärveltä kuoli Oulun yliopistollisessa sairaalassa maanantaina 2.7. 2018. Hän oli kuollessaan 82 vuoden ikäinen.

Kyösti Niinikoski teki elämäntyönsä peruskoulun luokanopettajana. 70-vuotishaastattelussaan hän korosti, että ala-asteen perustehtävänä on opettaa lapsille perustaidot ennen kaikkea lukemisessa, laskemisessa ja kirjoittamisessa. Jo tuolloin hän pelkäsi, mitä liiallinen tietokoneen ja kännykän käyttö tekee lapsen suomen kielen taidolle.

Aktiivisena ihmisenä Niinikoski toimi lukuisissa harrastuksissa ja luottamustehtävissä ja hänet tunnettiin laajalla alueella. Ehkä rakkain harrastus hänelle oli kuitenkin vankkumaton kotiseututyö ja Haapajärven puolesta toimiminen. Tästä työstä hänelle myönnettiin myös kotiseutuneuvoksen arvo.

Keskustan Sotkamon puoluekokouksessa väki ihmetteli puolueen eri toiminnoissa pitkään mukana olleen Niinikosken poissaoloa. Ensimmäistä kertaa vuosikausiin mies ei jaksanut enää lähteä mukaan.

Hän vaikutti pitkään Haapajärven kaupungin luottamustehtävissä toimien myös valtuuston puheenjohtajana. Valtuustossa ja lautakunnissa hän pyrki työpaikkojen lisäämiseen ja perusturvan kohentamiseen. Kunnallispolitiikan valtuustotasolla hän jätti vuonna 2000 toimittuaan valtuustossa yhtäjaksoisesti 15 vuoden ajan. Yhteiskunnallista keskustelua esimerkiksi lehtien palstoilla ei lopettanut tämänkään jälkeen.

Valtuustoa vieläkin pitemmän uran Niinikoski teki Haapajärven kirkkovaltuustossa, jossa hän vaikutti yhtäjaksoisesti vuodesta 1983 aina kuolemaansa saakka. Valtuuston puheenjohtajistossa ja kirkkoneuvostossa hän toimi usean vaalikauden ajan, mistä työstä hänelle myönnettiin harvinainen seurakuntatyön kultainen ansiomerkki.

Kotiseututyötä hän teki myös Haapajärvi-seuran johtokunnassa ja Kalajokilaakson kotiseutuliitossa. Kyösti Niinikoski oli tuttu näky monissa muissakin yhdistyksissä kuten 4H-yhdistyksessä sekä Haapajärven kalastuskunnassa. Hän oli Pohjoisen metsästysseuran perustajia ja vaikutti myös kennel-toiminnassa.

Tällä vuosituhannella Kyösti Niinikoski oli keskeinen henkilö viemässä eteenpäin Haapajärveä teekaupunkina. Niinikoski oli idean isänä itseoikeutettu teetoimikunnan puheenjohtaja ja teeisäntä. Roolissaan hän ideoi Haapajärvelle useita teetapahtumia, ja katsoi, että teekaupunkina Haapajärvi erottui muista kaupungeista myönteisellä tavalla. Haapajärven kaupungintalon teekuppikokoelma ja sen kartuttaminen oli Niinikoskelle suoranainen elämäntehtävä.

Niinikoskea jäivät suremaan lähinnä vaimo, lapset ja lapsenlapset perheineen sekä suuri ystävien joukko.

#