Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kesäkahvila maalaisidyllin keskellä – Kalajoen Käännänkylän entisestä alakoulusta on moneksi

Kalajokilaakso+ | Ti 3.7.2018 klo 13:37 [päivitetty ti 13:46]

Hanna Rautio

Heinäkuu on kesäkahviloiden kulta-aikaa ja viime vuosina myös kahviloiden yhteydessä olevat kotieläinpihat ovat yleistyneet.

Kalajokinen Ida Kupari ja reisjärvinen Jenni Hilliaho ovat juuri aloittaneita kesäkahvila-kotieläinpihayrittäjiä. Nuorten naisten Wanhan Aapiskukon kesäkahvila avasi ovensa tänään tiistaina ja on avoinna heinäkuun ajan.

– Olen itse käynyt tässä koulussa ala-asteen. Koulu lopetettiin vuonna 2010 ja sen jälkeen vanhempani ostivat tämän ja ovat remontoineet täällä pikkuhiljaa. Tämä toimii juhlatilana ja pitopalveluyrityksenä, Ida Kupari kertoo kahvilan hienoista puitteista.

Vanha Käännänkylän koulu sijaitsee noin 12 kilometrin päässä Kalajoen keskustasta. Sijainti on vähän syrjässä, mutta ympäristö on ihanan idyllistä maaseutua, Hilliaho toteaa.

Kotieläinpihassa tulee olemaan lampaita, kaneja, kanoja, kissoja ja vasikoita.

– Eläinten aitausten ja häkkien rakentaminen on teettänyt eniten työtä, naiset tuumivat.

Kupari ja Hilliaho suunnittelevat järjestävänsä erilaisia teemapäiviä kuten kepparipäivää, jossa keppihevoset ovat pääroolissa. Leipäpäivänä on puolestaan tarjolla kiviuunissa leivottua leipää.

Kalajoen matkailusta kannustettiin kahvilan perustamiseen, sillä uusille maatilamatkailukohteille on vielä kysyntää.

– Tulevana lauantaina meillä on viralliset avajaiset. Lapsille on poniratsastusta ja pomppulinna ja illalla on kaikille avoin maakuntalauluilta, Kupari kertoo.

Kahvilanpitäjistä 20-vuotiaalla Ida Kuparilla on jo vuosien kokemus itsensä työllistämisestä. Hänellä on ollut toiminimi 8.-luokkalaisesta lähtien ja hän on ehtinyt tehdä erilaisia töitä siivoamisesta lastenhoitoon ja kaupassa työskentelystä valokuvaamiseen. Viime vuosina valokuvaus on vakiintunut Kuparin päätoimeksi keväällä päättyneiden lukio-opintojen ohessa.

– Kahvila on ollut suunnitelmissa jo kolmen vuoden ajan, mutta nyt aika oli kypsä ja sain sopivan kaverin tähän mukaan.

– Olemme molemmat yleisnaisia, hoidamme eläimiä ja leivomme. Saa nähdä muodostuuko kesän aikana jotain tehtävänjakoja, Kupari jatkaa.

Sosionomiksi opiskeleva 23-vuotias Hilliaho on osallistunut lapsesta asti kotimaatilan askareisiin, ollut suurkeittiössä kesätöissä ja pitänyt Reisjärven kansanopistolla ratsastusleirejä.

– Aloitimme valmistelut ennen juhannusta. Työaikojahan meillä ei ole – heräämme aamulla ja alamme touhuta ja yöllä myöhään mennään nukkumaan. Mutta mukavaa on ollut jo tähänkin asti, Hilliaho kuvailee kahvilayrittäjien alkutaivalta.

Apua yrityksen pyörittämiseen Kupari ja Hilliaho ovat saaneet Osuuskunta Versostosta, joka tarjoaa nuorille matalan kynnyksen mahdollisuuden yritystoimintaan. Versosto on perustettu viime syksynä ja siinä on yli 50 16–21-vuotiasta jäsentä. Versosto on perustettu Keskipiste-Leaderin rahoittamassa Silta-hankkeessa.

#
Fingerpori