Sievissä nautittiin muttina 750 kiloa ohrajauhoja ja 40 kiloa voita

Perinneruoka mutin suosio on vankkumaton. Näin voisi päätellä pitkästä parijonosta muttipöydän edessä. Jonoa kertyi aina vaan, vaikka palvelu on tehostettu äärimmilleen. Ensin maksetaan, sitten saadaan syvä lautanen, jolla nököttää kimpale voita, maitopurkki ja lopuksi muttia lautaselle niin paljon kuin haluaa.

– Keitimme 1500 annosta pussimuttia eilen ja tälle aamulle jäi vielä 8 säkkiä ohrajauhoja. Jauhoja meni yhteensä 750 kiloa, selventää muttimestari Antti Toivola muttipannun äärellä.

Sievin Leijona -miehet ovat vuosikymmeniä vastanneet mutin keittämisestä ja tarjoilusta. Rouvat huolehtivat rahastamisesta sekä voin jakamisesta lautasille. Voita kuluu päivässä 40 kiloa annosten kyytipoikana. Tuotot käytetään hyväntekeväisyyteen paikallisesti.

Muttimarkkinoita vietettiin 35. kertaa.

– Nykyisin mutti myydään markkinoilla paistettuna. Keittomuttia myydään pussissa, jolloin sen voi vaikka pakastaa ja nauttia myöhemmin. Pussimuttitilauksia toimitetaan Helsinkiä myöten, Antti Toivola paljastaa.

Pussimutti loppui kesken, mutta viimeiset saivat paistomuttia mukaansa.

– Joka vuosi vähän lisätään ja aina loppuu kesken, Toivola toteaa.

Kommentit

Uutisella ei ole vielä yhtään kommentteja
Kommentoidaksesi ole hyvä ja
kirjaudu sisään