Kannattaako pörssisähkö? Tiedä nämä 4 asiaa

Kuva:

MAINOS - SÄHKÖTARJOUKSIA.FI -

Pörssisähkö vai kiinteähintainen sähkösopimus - siinä vasta pulma. Entä kannattaako sähkösopimukseen jäädä kiinni pitkäksi aikaa, voi olisiko sittenkin fiksumpaa seurata tuntisähkön mukaan omaa sähkönkulutustaan. Tätä pohditaan myösSähkötarjouksia.fi kattavassa tarjousselvityksessä.

Mitä pörssisähkö tarkoittaa?

Pörssisähköllä tarkoitetaan tietyn tyyppistä sähkösopimusta. Pörssisähköksi kutsutaan sähkön hintaa, joka on solmittu Pohjoismaiden Nord Pool -sähköpörssissä. Se muuttuu joka hetki kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Tämä näkyy siinä, että pörssisähkösopimus voi muuttua äkillisesti esimerkiksi kovilla pakkasilla, kun sähkön tarve on yhä kovempi lämmityksen lisääntyessä jokaisella taloudella sekä yrityksellä.  Koska tuotantokapasiteetti on silloin kuumimmillaan, eikä sähköä ole välttämättä tarjolla kulutuksen vastaavalle tasolle - kallistuu sähkön hinta.

Tällöin myös pörssihinta nousee ylöspäin. Puolestaan taas pörssisähkön hinta on vaihdellut aina sen mukaan myös alemmaksi, mitä pienempää on sähkön kulutus. Siinä on siis niin hyvät kuin huonot puolensa.

Miksi pörssisähkö on joidenkin mielestä huono vaihtoehto?

Kun sähkön hinta kasvoi, on pörssisähkö ehkä saanut mustan viitan ylleen. Koska pörssisähkö pomppaa aina päivän spot-hinnan mukaan, pomppaa se välillä todella ylös jos sähkön kulutus on suurta ja tarjonta taas pientä.

Jotkin asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että kun sähkön hinta laskee taas toivottavasti ensi vuoden aikana hieman alaspäin, on ikävää olla kiinni kiinteissä ja määräaikaisissa sähkösopimuksissa, kun asialle ei pysty tekemään mitään.

Pörssisähkö on osalla sähköyhtiöistä ollut jopa ainut vaihtoehto, kun tulevien hintojen arviointi on ollut niin vaikeaa. Pörssisähkölle onkin voinut jäädä leima kalliiden sähkön hintojen sopimuksena.

Sopiiko pörssisähkö aktiiviselle kuluttajalle?

Voi hyvinkin olla. Jos sähköä tulee käytettyä päivittäin paljon esimerkiksi etätöissä tai pyykkikonetta voi pyörittää mihin vuorokauden aikaan tahansa - kannattaa tuntikohtaisia hintoja seurailla ja iskeä kiinni tilaisuuden tullen. Kun sähkö on halvimmillaan esimerkiksi tuulivoiman kasvaessa tuulisella säällä - kannattaa kodinkoneita hurruuttaa rauhassa.

Puolestaan jos omaa sähkönkulutustaan ei lainkaan tarkkaile, voi pörssisähkö olla huono vaihtoehto. Yllätyksiä voi nimittäin ilmestyä sähkölaskussa.

Kannattaa siis vertailla eri vaihtoehtoja ja harkita pörssisähköä varsinkin, jos sähkölaitteita on mahdollista pitää päällä sähkön halvimpina tunteina. Monista sähköyhtiöiden sovelluksista pystyy myös seuraamaan jatkuvasti sähkön hintaa.

Mistä löydän pörssisähkön ajankohtaisen hinnan?

Voit katsoa reaaliaikaisen pörssisähkön hinnan kätevästi esimerkiksi monen sähköyhtiön puhelinsovelluksesta, jonka kanssa olet solminut sähkösopimuksen. Sen lisäksi hinnan näkee helposti internetistä etsimällä, jolloin myös edellisten päivien hintamuutoksia pystyy helposti seuraamaan ja pysymään ajan tasalla joka tilanteesta.

Tämän lisäksi koteihin saa ostettua eri tasoisia ja eri hintaisia sähkönseurantamittareita ja niin sanottuja älytermostaatteja, jolloin sähkön hintaa sekä omien sähkölaitteiden kulutusta seurataan ympäri vuorokauden laitteen avulla.

Älylaitteet ja nykyteknologia siis selvästikin puhuvat pörssisähkön puolesta, sillä jos vain on aikaa tai kiinnostusta, voi sähkön hintaa seurata jatkuvasti.

Pörssisähkö on tiedonjanoisen talouden valinta

Jotkut ihmiset eivät välttämättä edes halua tietää tämänhetkistä sähkön hintaa. Se voi luoda jopa ahdistusta tai liikaa murhetta miettiessä sitä, kuinka paljon minäkin hetkenä sähköä oikeasti kuluu. Silloin kiinteähintainen sähkö, jossa hinta ei vaihdu sopimuskauden aikana, voikin olla oiva vaihtoehto.

Sen sijaan ihminen, joka janoaa pitää langat omissa käsissään ja tykkää tiedostaa asiat niin taloudessa, kuin muutenkin - voi jopa nauttiasähkön hinnan päivittäisestä seurannasta On myös lukuisia erilaisia vinkkejä, miten pörssisähkön hintamuutoksia pystyy tunti tunnilta hyödyntämään.