MAINOS

Matkailuautoilijan leirintäalueet, matkaparkit ja puskaparkit

MAINOS - BEST CARAVAN -

Matkailuautoilija voi viettää yönsä lähes missä vain. Leirintäalueet, matkaparkit ja puskaparkit tarjoavat monipuolisesti vaihtoehtoja eri tarpeisiin. Mitä eroa eri vaihtoehdoilla on? Mikä vaihtoehto sopii millaiseenkin tarpeeseen? Haaveiletko puskaparkkeilusta, muttet ole ihan varma, mitä kaikkea sinun pitäisi ottaa huomioon?

Leirintäalueelta lomatunnelmaa  

Leirintäalueet, joita kutsutaan myös karavaanialueiksi ja camping-alueiksi, ovat alueita, joissa voi maksua vastaan majoittua matkailuajoneuvolla yhdestä yöstä jopa viikkoihin tai kuukausiin. Leirintäalueiden vahvuutena muihin yöpymispaikkoihin verrattuna on kattavat palvelut. Alueilta löytyy usein muun muassa keittorakennus, pyykkitupa, sauna- ja pesutilat, nuotiopaikka ja jopa leikkikenttä. Leirintäalueita löytyy hyvin monenlaisia. Toiset ovat vaatimattomampia ja rauhallisempia ja toiset jopa hulppeita aktiviteettikeskuksia.  

Sesongin ulkopuolella leirintäalueet voivat olla hyvinkin rauhallisia. Kuvassa Ähtäri Zoo Camping.


Sesongin aikana suosituimmilla leirintäalueilla voi olla ruuhkaa, joten voi olla järkevä varata paikka jo ennakkoon. Matkoilla voi olla hyvä siis suunnitella ainakin osa pysähdyksistä etukäteen, jos alueella on ennakkovarausmahdollisuus.

Matkaparkit tarjoavat helpon yösijan  

Lyhyemmillä pysähdyksillä, kun leirintäalueen kaikille palveluille ei ole tarvetta, on matkaparkit oiva vaihtoehto. Matkaparkit on tarkoitettu lyhytaikaiseen yöpymiseen. Palveluita on yleensä matkaparkeissa niukemmin kuin leirintäalueilla.   

Matkaparkkeja löytyy sekä maksullisia että ilmaisia. Best Caravanin matkaparkeissa kaikki automatkailijat saavat yöpyä ilmaiseksi. Käytössä on vaihtelevasti palveluja, vähintään kuitenkin maksuton sähköpistoke ja WiFi-yhteys. Best Caravanin matkaparkit löytyvät Hyvinkään, Espoon, Turun, Tampereen ja Oulun toimipisteiden yhteydestä.

Matkaparkkeja tarjoaa myös esimerkiksi BestPark, jolta löytyy nykyaikaisia matkaparkkeja ympäri Suomea. BestParkin matkaparkit varataan netistä etukäteen, joten tiedät aina, että parkissa on sinulle tilaa, vaikka saapuisitkin paikalle vasta illan hämärtyessä. Parkit on turvallisia ja luvallisia yöpaikkoja hyvien palveluiden lähettyvillä. Hinnat vaihtelevat parkeittain palvelutasosta riippuen.


BestPark tarjoaa turvallisia ja luvallisia matkaparkkeja ympäri Suomen.


Puskaparkista omaa rauhaa  

Luontoa ja omaa rauhaa arvostaville suosittu yöpymisvaihtoehto on puskaparkkeilu. Puskaparkit ovat käytännössä mitä vain leirintäalueiden ja matkaparkkien ulkopuolelle jääviä paikkoja, joihin matkailuautolla tai -vaunulla voi pysäköidä. Puskaparkki voi olla esimerkiksi ranta, metsänreuna, metsätie, tienlaitama, parkkipaikka tai tien levike.  

Puskaparkkien löytämisessä kannattaa käyttää luovuutta, koska parhaat paikat löytyvät usein jopa vahingossa. Parkkien löytämiseen on myös monia erilaisia sovelluksia kuten Park4Night -sovellus ja Google Mapsin puskaparkkikartta.  

Mikäli yöpyy pidempään puskaparkeissa, on hyvä muistaa kiinnittää huomiota veden ja kaasun riittävyyteen sekä harmaaveden ja kemssan tyhjentämiseen. Lisäksi monet lisävarusteet voivat mukavoittaa matkaa. Esimerkiksi aurinkopaneeli, lisäakku ja invertteri ovat mukavia lisiä pidempiaikaiseen puskaparkkeiluun.

Vastuullisuus aina mielessä  

Etenkin puskaparkkeilussa, mutta myös muussa automatkailussa on tärkeä ottaa vastuullisuus huomioon. Vaikka Suomessa jokamiehenoikeudet antavat paljon vapauksia matkailussa, tuo se myös vastuuta. On tärkeä huomioida, että leiriytyminen ja yöpyminen ovat eri asia. Yöpyminen ilman erillistä lupaa on sallittua toisen mailla, mutta leiriytyminen ei. On siis hyvä huomata, että yöpyminen tarkoittaa esimerkiksi illasta aamuun pysäköimistä ja leiriytyminen pidempiaikaista paikalle jäämistä ja esimerkiksi tuolien asettamista ulos markiisin alle.


Avotulen saa tehdä vain sille tarkoitetuissa paikoissa ja metsäpalovaroituksia noudattaen.

 

Matkailuautolla seikkailemaan omaan tahtiin

Matkailuautolla tai retkeilyautolla voit helposti lähteä omatoimiselle lomalle, jossa voit itse päättää reittisi ja pysähdyspaikkasi. Jos et ole vielä ehtinyt kokeilla matkailuautoilua, voit kokeilla harrastusta esimerkiksi vuokraamalla matkailuauton viikoksi tai pariksi. Mikäli oma matkailuajoneuvo kiinnostaa, tutustu Best Caravanin tarjoamiin matkakoteihin sekä erilaisiin tapoihin hankkia matkailuajoneuvo, kuten matkailuauton leasingiin.