MAINOS

Näin lainojen kilpailuttaminen toimii

MAINOS -

Moni on tarkka esimerkiksi sen suhteen, että tankkaa auton siellä, missä polttoaine on edullisinta, ja käy ruokaostoksilla siellä, missä tarjoukset ovat usein houkuttelevimmat. Mutta lainojen suhteen kilpailuttaminen voi olla vaikeaa, jollei vinkit ole hallussa. Viime vuosina erilaisten vakuudettomien lainojen tarjonta on kasvanut melkoisesti, ja nykyisin onkin mahdollista saada kulutusluottoa jopa 60 000 euroa ilman vakuuksia. Etenkin suurten lainojen kohdalla lainan korolla on merkitystä, mutta kuinka kannattaa toimia, jos haluat varmistaa että saat lainalle parhaan mahdollisen koron?

Lainojen kilpailuttaminen voi säästää paljon rahaa kun tunnet parhaat vinkit.

Lainan summa vaikuttaa korkoon 

Monelta on mennyt ohi salaisuus, joka voi säästää paljon rahaa: mitä isompi laina, sitä parempi korko. Eli jos rahantarpeesi juuri nyt on 3000 euroa, mutta sinulla on jo entuudestaan muita luottoja, voi olla kustannustehokkaampaa hakea isompaa lainaa ja maksaa kaikki muut lainat kerralla pois. Tämän tyyppisiä lainoja kutsutaan nimillä yhdistelylaina. Isommille lainoille saa nimittäin useimmiten paremman koron kuin pienille lainoille.

Jos sinulla on siis aiempia lainoja vaikka 10 000 euron edestä ja tarvitset nyt uutta lainaa 3000 euroa, kannattaa ainakin harkita uuden isomman lainan hakemista, eli kaikkiaan 13 000 euroa. Tällöin on myös tärkeää muistaa, että kerrot jo hakemusvaiheessa, että laina käytetään aiempien velkojen maksuun, sillä tämä kasvattaa mahdollisuuksiasi saada laina.

Muista yhteishakija

Onko taloudessa kaksi aikuista, ja molemmilla on säännölliset tulot? Kun haet lainaa yhdessä toisen kanssa, eli sinulla on yhteishakija, kasvatat mahdollisuuksiasi saada lainan, ja lisäksi lainan korko on todennäköisesti edullisempi kuin jos hakisit sitä yksin. Yhteishakijaksi kelpaa esimerkiksi puoliso tai perheenjäsen, ja yhteishakijan on allekirjoitettava lainahakemus ja -sopimus samalla tapaa kuin päähakijankin. Käytännössä kaikki pankit edellyttävät lainahakemuksen allekirjoittamista pankkitunnuksilla, joten kannattaa jo etukäteen varmistaa, että molemmilla on tunnukset käden ulottuvilla.  

Vertailupalvelu tekee työn puolestasi  

Koska Suomessa on jo yli 20 erilaista pankkia ja rahoituslaitosta, jotka tarjoavat lainaa ilman vakuuksia, voi olla vaikeaa vertailla eri lainatarjouksia. Lisäksi moni kulutusluottoihin erikoistunut pankki tarjoaa lainoille niin kutsuttua asiakaskohtaista hinnoittelua, eli korko riippuu asiakkaan omasta tilanteesta, ja korkohaitari on esimerkiksi 4,5-15 %.  

Tällöin ainoa tapa tietää paljonko lainat juuri sinulle maksaisi on hakea lainaa kyseisestä pankista ja saada varsinainen lainatarjous. Tämä tekee kilpailuttamisesta hankalaa, sillä jos haluat vertailla lainoja, joudut käytännössä hakemaan lainaa joka pankista erikseen. Onneksi markkinoille on tullut palveluja, jotka helpottavat lainojen kilpailuttamista huomattavasti. Kilpailuttaminen näiden palvelujen avulla toimii siten, että täytät hakemuksen niiden nettisivuilla ja hakemuksesi lähetetään kerralla useaan pankkiin käsiteltäväksi. Tämä ei hidasta lainahakemuksen käsittelyä, eikä sido sinua mihinkään. Nämä palvelut tekevät yhteistyötä pankkien kanssa ja sinulle käyttäjänä palvelu on aina ilmainen. Kilpailutuspalvelut toimivat eräänlaisena välikätenä, eli ne vain välittävät eri lainatarjoukset hakijalle, ja päätät viime kädessä itse minkä lainatarjouksen haluat hyväksyä, tai olla hyväksymättä. Lainasopimus tehdään aina itse lainan myöntäneen pankin kanssa, etkä sitoudu mihinkään ennen kuin sopimus on allekirjoitettu.