MAINOS

Mitä tulee ottaa huomioon, kun hakee lainaa?

MAINOS -

Suomen pankin mukaan kesäkuun 2021 lopussa muiden rahoituslaitosten suomalaisille kotitalouksille myöntämien lainojen kanta oli lähes viisi miljardia euroa, ja lainoista lähes kaikki olivat kulutusluottoja. Lainalla onkin nykyään helppo rahoittaa niin asunto, kalusteet kuin kodinkoneetkin. Moni turvautuu lainaan myös pienemmissä hankinnoissa. 

Vakuudeton laina järjestyy tänä päivänä vaivattomasti netistä. Luottokelpoisuuden tarkistaminen on nopeaa ja luotettavaa, kun se tehdään nykyaikaisiin teknologioihin turvautuen. Käyntiä konttorissa tai lainaneuvotteluita ei vakuudeton laina edellytä. Sen sijaan on hyvä varmistaa, että perusasiat ovat kunnossa, jotta voi hakea ja saada lainaa.

Mikä on sopiva määrä lainaa?

Jo muinaisilla roomalaisilla oli tapana lainata. Lainalle on siis aina ollut tarvetta. Laina onkin useimmiten summa rahaa, joka pelastaa kinkkisessä tilanteessa. On kuitenkin helppo yliarvioida oma lainantarpeensa ja ottaa vahingossa liian paljon lainaa. Lainan määrä kannattaa siis aina mitoittaa sellaiseksi, että sen pystyy maksamaan aikataulussa takaisin, sillä lainan takaisinmaksu saattaa käydä kalliiksi, mikäli se myöhästyy. Usein on hyvä turvautua lainaan ainoastaan silloin, kun sitä todella tarvitsee – ja esimerkiksi ottaa uusi laina aina vasta silloin, kun se on ajankohtaista. Näin lainan kulut pysyvät aina kohtuullisina, eivätkä pääse horjuttamaan taloutta. 

Voidaanko minulle myöntää lainaa? 

Lainaa tarvitsevat jossakin elämänsä vaiheessa lähes kaikki – ja onneksi melkein kaikki voivat lainaa myös saada. Vakuudetonta lainaa myöntävät niin pankit kuin muutkin rahoituslaitokset melko helposti. Usein riittää, että luottotiedot ovat kunnossa ja että hakijalla on säännölliset tulot. Näin ollen lainaa voi saada myös esimerkiksi eläkkeellä oleva henkilö. Säännöllisten tulojen lisäksi hakijalla on useimmiten oltava suomalainen kotiosoite. Vastuulliset luotonmyöntäjät eivät ḿyönnä lainaa luottotiedottomalle.

Mistä lainaa kannattaa ottaa? 

Pikalainaa tarjoavat niin pankit kuin muutkin yksityiset rahoitusyhtiöt. Sen vuoksi lainojen ehdoissa on suuria eroja. Kannattaakin lukea lainaehdot tarkkaan ja selvittää, mitä laina korkoineen tulee maksamaan. Tavanomaisesti pieni, vakuudeton laina järjestyy netin kautta tuossa tuokiossa, eikä vaadi minkäänlaisia lainaneuvotteluita. On hyvä turvautua sellaiseen luotontarjoajaan, jonka lainaehdot ovat selkeät ja helposti ymmärrettävät. Kannattaa myös pohtia, luottaako ulkomaiseen vai kotimaiseen lainantarjoajaan. Usein kotimainen lainantarjoaja on hyvä valinta, koska näin olleen ongelmatilanteissa voi kääntyä suomenkielisen asiakaspalvelun puoleen.

Kuinka kalliiksi laina tulee?

Laina ei ole koskaan ilmaista: se maksetaan aina korkojen kera takaisin. Vuonna 2019 voimaan tullut korkolakiuudistus on kohtuullistanut vakuudettomien lainojen korkoja merkittävästi, minkä vuoksi vakuudeton laina on hyvä vaihtoehto, kun haluaa saada rahaa nopeasti tilille. Toki on hyvä arvioida kokonaistilanne sen mukaan, että ehtii maksaa lainan takaisin aikataulussa, eikä näin ollen ole hyvä ottaa lainaa yhtään enempää kuin on tarve. 

Uskallanko ottaa lainaa netistä? 

Niin kuin kaikissa verkkopalveluissa, myös lainapalveluissa tietoturvalla on suuri merkitys. Luotontarjoajalla olisi hyvä olla käytössään ainakin kaksivaiheinen varmennus, mikä tarkoittaa sitä, että lainaa voi hakea vain verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella tunnistautumalla. Tämä on yksi hyvä syy lisää kääntyä suomalaisen luotontarjoajan puoleen, kun lainan hakeminen tulee ajankohtaiseksi.