Suorittamisen sudenkuopat

Kuva:

MAINOS -

Kaikkien elämä on osiltaan suorittamista. Työt, opiskelu, itseään pitäisi kehittää kaikilla elämän osa-alueilla, kuntoilla pysyäkseen hyvässä kunnossa, syödä terveellisesti.. Mutta mistä voi tunnistaa, onko luonteeltaan suorittaja, tai onko sairastunut siihen, että ylisuorittaa asioita ja se täyttää koko elämän?

Yle:nartikkelin mukaan ylisuorittaja ei usein itse huomaa vääristynyttä käytöstapaansa. Ylisuorittaja hakee säännöillä ja kontrollilla turvallisuutta, ja luulee, ja asioiden pitäisi mennä juuri suorittajan hyväksymällä tavalla. Henkisesti ylisuorittaja on onneton – hän ei osaa nauttia elämästä eikä vapaa-ajastaan. Vapaa-aika on jokaiselle tärkeää, eikä sitä saisi unohtaa. Vaikka elämä olisi kiireistä, jokainen tarvitsee aikaa, jolloin kaikki velvollisuudet ja suorittamisen voi unohtaa aivan täysin. Mikäli haluat ilahduttaa stressaantunutta ystävääsi, löydä parhaimmatmainoslahjat vaikkapa brändätyllä logolla hänen ilokseen.

Hälyttävät varoitusmerkit

Mistä ylisuorittamisen sitten voi tunnistaa? Tuntuu, että nykyään aktiivia ihmisiä ihannoidaan, ja mahdollisimman paljon asioita nimenomaan pitäisi saada aikaiseksi. Näinollen esimerkiksi sosiaalista mediaa seuraamalla voi saada hyvin vääristyneen kuvan siitä, kuinka paljon ihmisen pitäisi saada aikaan.

Aiemmin mainitussa Yle:n artikkelissa todetaan, että pahimmillaan suorittaminen voi ajaa elimistön stressitilaan, joka puolestaan altistaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeille. Pahimmillaan ylisuorittajaa voi siis vaania jopa sydänkohtaus. Ylisuorittamisesta kirjan kirjoittanut sosiaali- ja terveysalan ammattilainen Heidi Holmavuo kertoo, että terveen suorittamisen muuttumisen ylisuorittamiseksi voi tunnistaa kolmesta varoitusmerkistä.

Ensimmäinen merkki on loputon tehtävälistojen luominen. Pitää huolestua, jos kalenteri on täynnä post-it-lappuja, joita syntyy koko ajan vain lisää. Toinen varoitusmerkki on se, että vapaa hetki ahdistaa, eikä ihminen pysty olemaan hetkeäkään tekemättä mitään ennalta suunniteltua. Kolmas merkki on jatkuva tyytymättömyys – vaikka tekisi miten paljon asioita, aina löytyy lisää tehtävää.

Jokaisen olisi hyvä miettiä omalta kohdaltaan, täyttyvätkö nämä varoitusmerkit, tai ovatko ne jossain kohtaa elämää täyttyneet. Nykyajan työelämä on kiireistä, ja ylisuorittaminen voi olla todella yleinen ongelma. Stressi vaanii, ja viikossa on vähän tunteja. Välillä voi olla vaikeaa arvostaa omaa vapaa-aikaansa ja ottaa rennosti.

Avaimena rento ote

Jos huomaat, että esimerkiksi työkaverisi ylisuorittaa asioita ja on ärtynyt, asian voi hyvin ottaa hänen kanssaan puheeksi. Jos ihminen on kovin juurtunut suorittamisen täyteiseen elämään, ei hän välttämättä tiedosta tilaansa itse. Ylisuorittaminen voi olla hyvin pinttynyt tapa, josta ei ole mitenkään helppoa päästä eroon. Mikäli haluat ilahduttaa ystävääsi, työ- tai vaikkapa bändikaveriasi, hankit-paidat painatuksella yhteishengen luomiseksi.

Lisäksi voisi olla hedelmällistä pohtia, mistä ylisuorittaminen voisi johtua. Yritänkö hakea mulita ihmisiltä hyväksyntää? Tuntuuko, että minun pitää aina pärjätä, enkä voi antaa asioiden vain olla? Saanko turvallisuuden tunnetta siitä, että kontrolloin asioita ja luon tehtävälistoja? Mistä minä todella nautin, miten saan akkuni ladattua ja mikä on itselleni mieluisaa tekemistä, joka ei liity suorittamiseen?