MAINOS

Lainan valitsemisen vaikeus

MAINOS -

Lainan hakeminen on iso askel. Ensin täytyy pohtia, tarvitaanko lainaa lainkaan ja sitten kun tässä kysymyksessä on tultu myönteiseen lopputulokseen, on vuorossa lainan koon puntarointi. Mikäli kyseessä ei ole täsmälaina tiettyä hankintaa varten, voi lainan koon ratkaiseva budjetointi voi olla hyvin haastavaa ja aikaavievää. Lisäksi budjettia laatiessa tulee helposti kiusaus alibudjetoida joitakin asioita. Kun lainan koko on päätetty, on aika miettiä millainen laina tarvitaan ja sen jälkeen mistä laina hankitaan. Aloita lainojen kilpailuttaminen Omalaina.fi:ssä, sillä lainavertailupalvelusta saa selville omiin mieltymyksiin nähden optimaaliset ehdot sisältävän lainan ja voi säästää satoja tai jopa tuhansia euroja sen hinnassa.

Lainan tyypin valinta 

Ylivoimaisesti yleisin lainatyyppi on kulutusluotto. Kulutusluotto on tosin usein naamioitu esimerkiksi nimillä remonttilaina, matkalaina tai lomalaina, mutta pohjimmiltaan kyseessä on kulutusluotto. Kulutusluotto on yleensä kooltaan 1000 - 50 000 euroa ja sen maksuaika on 1 - 15 vuotta, eikä sille ole eritelty mitään tiettyä käyttötarkoitusta.

Mikäli olet epävarma tarvitsemasi lainan koosta, hyvä ratkaisu voi olla joustoluotto, joka on luotto, jossa ei lainata tiettyä summaa, vaan lainaajalle annetaan yläraja, johon asti hän voi lainata rahaa. Toiminta on siis vastaavanlainen, kuin luottokortissa. Joustoluotossa kuluja ja korkoja maksetaan vain nostetun lainan määrän mukaan, joten luotolle sovittu korkokatto voi hyvin olla budjetoitua lainatarvetta suurempi.

Pienissä lainoissa paras valinta on pikalaina, joka on yleensä kooltaan muutamista kympeistä muutamiin satasiin. Takavuosina näiden pikavippien ehdot olivat kuluttajan kannalta täysin kestämättömiä ja ajoivatkin monet velkavaikeuksiin, mutta nykyään lainsäädäntö pitää näidenkin kulut kurissa ja pikalaina on täysin varteenotettava vaihtoehto pieneen ja lyhytaikaiseen lainaamiseen.

Suurempia ostoksia, kuten vaikkapa kesämökkiä tai hiukan soutuvenettä kalliimpaa venettä, varten kyseeseen tulee vakuudellinen laina. Näissä lainan hakija asettaa esimerkiksi omaisuuttaan (tai takaajan omaisuutta) pantiksi siitä, että hän pysyy takaisinmaksun aikataulussa mukana. Tämä turva tasaa lainaa antavan pankin tai muun luotonantajan riskiä.

Lainan antajan valinta

Kun lainan tyyppi on valittu, on vuorossa lainanantajan valinta. Tämä kannattaa tehdä huolellisesti, sillä oikea tai väärä valinta saattaa olla satojen tai tuhansien eurojen arvoinen. Lainojen kilpailutus kannattaa tehdä internetistä löytyvän palvelun kautta, sillä manuaalisesti lainojen vertailu vie hyvin paljon aikaa ja mikäli ala ei ole tuttu, unohtuu helposti vertailtaessa olennaisia asioita. Ainoa merkityksellinen asia kun ei suinkaan ole lainan lopullinen hinta, vaan monilla muillakin ehdoilla on hyvin paljon merkitystä sopivaa lainanantajaa valitessa. Netissä löytyvät lainavertailupalvelut myös neuvottelevat lainan hakijan puolesta parhaat mahdolliset ehdot, joten kilpailutuksen ulkoistaminen todellakin kannattaa. Huomioi myös se, että pelkästään lainahakemuksen täyttäminen ei sitouta vielä hyväksymään lainatarjousta, vaan on vasta ensi askel. Parhaimmillaan lainan saa tilille jo samana päivänä.