MAINOS

Auto kevätkuntoon näillä vinkeillä

MAINOS -


Kevät lähestyy ja aurinko paistaa, ja pihalle parkkeerattu auto näyttää talven jäljiltä surkealta. Loskaisilta teiltä on kertynyt kuraa ja suolaa auton pinnoille, ja sisätilatkin ovat usein siivoamatta, sillä kukapa haluaisi pakkassäällä raahata pihamaalle pölynimurin. Mutta ilmojen lämmetessä auton siivous ja kotioloissa tehty kevyt huolto sujuvat helposti. Vaikka moni auto on tällä hetkellä vähäisessä käytössä etätöistä johtuen, kannattaa siitä kuitenkin pitää huolta. Siistiä autoaan voi esimerkiksi vuokrata sitä tarvitsevalle GoMore vertaisvuokrauksen kautta. Alle olemme koonneet helpot vinkit, joiden avulla saat autosi kevätkuntoon.

Siivous sisältä ja ulkoa

Auton siivoukseen et tarvitse erikoisia työkaluja, mutta siisti auto on ilo silmälle. Auton sisäosien puhdistaminen on hyvä aloittaa imuroinnista ja pölyjen pyyhinnästä. Siihen sopivat erityisesti mikrokuituliinat. Auton muoviosiin on myös olemassa erilaisia vahoja ja spraykiillotteita, joiden avulla ne saavat takaisin tumman, kiiltävän pinnan. Myös tekstiilien, kuten auton sisäkaton ja penkkien siistimiseen on olemassa erilaisia puhdistusaineita, kuten vaahtoja, joita käyttäessä penkit eivät jää kosteiksi pitkäksi aikaa.

Auto on hyvä myös pestä ulkoa, ja on syytä kiinnittää huomiota alustan huolelliseen puhdistukseen. Näin talven aikana teiltä kertynyt suola ei vahingoita auton pintoja. Kevät on hyvä hetki suorittaa myös auton vahaus. Tuulilasi ja muut ikkunat kannattaa pestä kunnon ikkunanpesuaineella, niin sisältä kuin ulkoa, jotta ikkunaan ei jää ikäviä raitoja. Likainen tuulilasi on kevätauringossa turvallisuusriski, kun vastavaloon ajaessa pöly ja raidat saattavat haitata näkyvyyttä.

Tarkista nesteet ja lisää vain autoosi sopivia

Kurkkaa konepellin alle ja varmista, että öljyä ja muita nesteitä on tarpeeksi. Muista, että on tärkeää käyttää auton merkkiin ja malliin sopivaa moottoriöljyä, ja sen voit tarkistaa auton huolto-oppaasta. Tuulilasinpesunesteitäkin on erilaisia, ja kesällä käyttöön sopii erityisesti lasiin liiskaantuneiden hyönteisten poistoon sopiva pesuneste. Kesäpesunesteen koostumus on erilainen kuin talvella käytettävässä nesteessä, ja se tehoaa paremmin proteiineihin ja rasvoihin, joita hyönteisen lasiin jättävät.

Älä myöskään unohda tarkistaa moottorin jäähdytinnestettä. Niitäkin on erilaisia, ja autonvalmistajan vaatima nestetyyppi lukee yleensä jäähdytinnesteen täyttöaukon korkissa. Erilaiset nesteet ovat myös erivärisiä, mutta pelkästään sen pohjalta ei sitä kannata valita. Mitä tahansa nestettä lisäätkin, muista huomioida, että jokaisella säiliöllä on myös maksimitäyttöraja, jota ei pidä ylittää.

Muut pienet huoltotoimenpiteet

Kaikilla ei ole riittävästi aikaa kesärenkaiden, öljyjen ja jarrupalojen vaihtoon kotioloissa, mutta muutaman pienen huoltotoimenpiteen ehtii tekemään itse kukin. Pyyhkijänsulkien vaihto voi olla talven jäljiltä tarpeen, jos ne ovat kärsineet jäästä, suolasta ja kuravedestä talven teillä. Kitiseviä tuulilasinpyyhkijöitä ei myöskään ole mukava kuunnella, jos ukkoskuuro yllättää kesken matkan.

Myös ajovalojen toimivuus on hyvä tarkistaa, ja siihen voi pyytää avuksi perheenjäsenen. Testaa vuorotellen kaikki ajovalot, vilkut ja jarruvalot apurin katsoessa, että kaikki toimii niin kuin pitääkin. Valojen korkeus on myös hyvä tarkistaa, ettei sokaise vastaantulijoita. Jos jokin valoista ei toimi, voi rikkinäisen polttimon vaihtaa helposti myös itse.