MAINOS

Kannattaako luottokorttiluoton pois maksaminen vakuudettomalla lainalla?

MAINOS -Lainojen kilpailuttaminen on ollut näkyvästi esillä sen jälkeen kun koronaviruksen myötä kuluttajalainojen korkokatto asetettiin 10%:n ajalle 1.7.-31.12.2020. Nimelliskorkoa koskeva korkokatto ei kuitenkaan koske osamaksu-sopimuksia tai luottokorttiluottoja, joten vakuudettomat luotot ovat vuoden loppuun asti eri tavalla hinnoiteltuja. Luottokorttiluottojen etuna on maksuton kuukauden takaisinmaksuaika, joka tuo mukavaa joustoa talouteen, kts. www.vertaalaina.fi Luottokorttia ei siis välttämättä kannata korvata kokonaan vakuudettomalla lainalla, vaan lainaa on hyödyllistä ottaa vain korolliselle lainanosalle ja itse luottokortti kannattaa edelleen säilyttää. Luottokorttilainan poismaksuun otettavan lainan on oltava myös lyhytaikainen laina, joka ei jatku pitkälle vuoteen 2021. Nimelliskoron nousu vuodenvaihteen jälkeen on siis otettava huomioon, kun miettii luottokorttiluoton pois maksamisen kannattavuutta.  

Muutokset jo olemassa oleviin lainoihin voivat yllättää kuluttajan 

Joustoluotto tai tililimiitti, joka on otettu ennen päivämäärää 1.7.2020, on nyt uuden väliaikaisen korkokaton piirissä. Vuoden 2020 loppuun saakka on siis mahdollista nostaa luotolta väliaikaisella korolla edullisempaa lainaa. Paluu vanhaan nimelliskorkoon tapahtuu vuoden vaihteen jälkeen, joten jos maksaa luoton takaisin ennen vuotta 2021, saa hyödynnettyä joustoluottoa tai tililimiittiä edullisempan hintaan. Edelleenkään luottoa ei kannata nostaa, jos tarvetta ei ole, mutta jos tiedossa on isompi hankinta lähitulevaisuudessa, niin nyt voisi olla hyvä hetki toteuttaa se edullisemmalla lainalla. Erilaisia joustoluottoja voi vertailla osoitteessa uusilaina.fi. Kuluttajan on kuitenkin oltava varovainen, jos tililimiitti tai joustoluotto on otettu ennen vuoden 2019 syyskuuta ja luotolta ollaan nyt tekemässä uutta nostoa 10% korkokaton turvin. Jos kuluttaja ei saa maksettua luottoa takaisin ennen vuotta 2021, voi näissä vanhoissa luotoissa hintasäätelyn päätettyä nousta nimelliskorko reilusti yli 20%:n, jolloin näistä lainoista voidaan periä lopulta yli 200% korkoa.   

Lainojen hinnat nousevat vuonna 2021 

Kuluttajalainoja koskeva korkokatto on voimassa ainoastaan vuoden 2020 loppuun, jonka jälkeen lainojen hinnat voivat taas nousta lähelle 20%:a. Luottokorteista ei siis kannata luopua, koska vakuudettomat luotot kallistuvat jälleen. Luottokortissa on oikein käytettynä ilmaista tai edullista maksuaikaa saatavilla 30-45 päivän ajaksi, kun taas vakuudettomassa lainassa lainan maksaminen lähtee heti käyntiin. Osamamaksujen osalta lainaehdot ovat myös erit, joten lainavertailu ei ole aivan yksinkertaista. Poikkeuksellinen aika näkyy lainamarkkinoilla myös siinä, että osa lainapaikoista ei tarjoa tällä hetkellä ollenkaan uusia lainoja. Nämä lainapaikat jatkavat lainojen myöntämistä näillä näkymin jälleen taas vuonna 2021.  

Yrityslainat ovat pysyneet ennallaan 

Yrityslainat ovat korkokaton ulkopuolella, joten yrityslainat ovat säilyneet ennallaan koronaviruksesta huolimatta. Toki yrityslainoihin on asetettu helpotuksia takaisinmaksun osalta, mikä on auttanut yrittäjiä korona vuonna. Vakuudettomien yrityslainojen tarjoajia löytyy esimerkiksi sivulta www.yrityslainat.net. Yrityslainoihin on myös mahdollista saada vakuus Finnveran  kautta, jolloin lainan hakeminen tapahtuu olemalla yhteydessä omaan pankkiin.