MAINOS

Yrityksen kehittämisessä koolla ei ole väliä

Hyvinvointialan yrittäjät Kati Nyman, Mari Huistinoja ja Virpi Hoffrén (vasemmalta oikealle) puhuvat pienyrittäjien yhteistyön puolesta. Kuva Jan Sandvik

Virpi Hoffrén, Mari Huistinoja ja Kati Nyman ovat kokkolalaisia hyvinvointialan yrittäjiä, joita yhdistää rakkaus omaan työhön ja halu kehittää sitä.

Kaikki kolme pitävät tärkeänä pienyrittäjien verkottumista ja vertaistukea. Samalla he haluavat kannustaa muita kaltaisiaan rohkeasti hyödyntämään tarjolla olevia yrityspalveluja.

- Palvelualoilla itsensä työllistävät ovat helposti varovaisia hakeutumaan erilaisiin yritystapahtumiin ja hankkeisiin. Kuitenkin juuri he tarvitsisivat tukea ja rohkaisua toimintansa kehittämiseen, Huistinoja toteaa.

Kolmikko on itse juuri toteuttanut projektin, joka vaati rohkeutta ja riskinottoakin. Lokakuussa he järjestivät Tullipakkahuoneella Hyvän Tuulen messut, jotka kokosivat 40 näytteilleasettajaa ja tuhatkunta kävijää laajalta alueelta. Ideana oli tuoda esille alueen mikroyrittäjiä ja näiden palveluja.

On hienoa nähdä, kuinka paljon huikeaa ammattitaitoa tästä kaupungista löytyykään.

- Me pienyrittäjät työskentelemme enimmäkseen itseksemme. Siksi on hienoa nähdä, kuinka paljon huikeaa ammattitaitoa tästä kaupungista löytyykään. Pienten yritysten on usein hankala tuoda itseään esille isojen rinnalla, vaikka palvelut olisivat erinomaisia, Hoffrén sanoo.

Kosek oli yhtenä tapahtuman tukijoista ja antoi apua myös käytännön asioissa. Järjestäjille itselleen tapahtuma merkitsi isoa ponnistusta. Se kuitenkin kannatti.

- Saimme pienellä porukalla aikaan jotain suurta. Tapahtuma toi myös esille yhdessä tekemistä ja positiivisuutta. Toivottavasti se on ilmiö, joka jatkuu, Nyman pohtii.

Virpi Hoffrén: Uudella paikkakunnalla apu oli tarpeen

Virpi Hoffrén muutti seitsemän vuotta sitten Pirkanmaalta Kokkolaan ja toi mukanaan oman Tähtiterveys-yrityksensä. Yrityksen palveluihin kuuluvat funktionaalinen ravintoneuvonta, vyöhyketerapia, vauvahieronta, jalkahoidot, asahi-ohjaus, työhyvinvointipalvelut ja luennot.

Haluan innostaa jokaista huolehtimaan itsestään.

- Ihmiset ovat nykyään todella kiinnostuneita terveydestä. Haluan tuoda heille uutta tietoa ja palvelua, jota tällä alueella ei ole paljon tarjolla. Samalla haluan innostaa jokaista huolehtimaan itsestään, Hoffrén kertoo.

Uusi paikkakunta on yrittäjälle aina iso haaste. Hoffrén kertoo saaneensa Kosekilta paitsi käytännön apua myös kannustusta haastavaan tilanteeseen.

- Isoin merkitys on ollut avulla, jota olen saanut markkinoinnin kehittämiseen. Samalla olen löytänyt omat vahvuuteni, joihin minun kannattaa keskittyä. Hyvät kotisivut ovat tärkeät, mutta olen huomannut myös perinteisen lehtimainonnan hyväksi keinoksi tavoittaa osa asiakaskunnastani.   


Mari Huistinoja: Ideoinnissa on hyötyä ulkopuolisen näkemyksistä

Mari Huistinoja tarjoaa seksuaali- ja parisuhdeneuvontaa sekä seksuaaliterapiaa Iloseksi-yrityksensä kautta. Menossa on kolmas vuosi yrittäjänä alalla, jonka parissa hän oli jo pitkään halunnut työskennellä. 

- Jo opiskeluaikana suunnittelin yrityksen perustamista. Kerroin ideasta Kosekilla, ja yhdessä lähdimme tarkemmin muokkaamaan sitä. 

Myöhemminkin Huistinoja on käyttänyt säännöllisesti Kosekin palveluja. Kun uusia ideoita on kehitteillä, on hyvä saada niihin ulkopuolisen näkemystä. Huistinoja arvostaa myös yrityskehittäjien ennakkoluulotonta otetta ja palveluasennetta.

Yrittämisessä tietyt asiat kuitenkin toimivat samalla tavalla alasta riippumatta.

- Olen saanut hyviä vinkkejä ja apua ajatusten jäsentelyyn. Tyhmiäkään kysymyksiä ei ole tarvinnut arastella. On ihailtavaa, että kehittämiseen on lähdetty täysillä mukaan, vaikka kyseessä on vähän harvinaisempi yritysidea. Yrittämisessä tietyt asiat kuitenkin toimivat samalla tavalla alasta riippumatta.


Kati Nyman: Sain yrittäjyyteen oman personal trainerin

Lähes kymmenen vuoden ajan MP Pilates -yrittäjänä toiminut Kati Nyman muutti viitisen vuotta sitten Kokkolaan. Suorittaessaan yritysjohtajan erikoisammattitutkintoa hän tutustui Kosekin yritysneuvontaan, mikä oli yrittäjän näkökulmasta onnenpotku.

- Olen saanut uusia ihmisiä verkostooni sekä ihan konkreettista apua muun muassa markkinointiin, viestintään ja teknisiin asioihin. Lisäksi olen saanut osallistua moniin laadukkaisiin koulutuksiin, joista on ollut apua yrittäjänä.

Nyman pyörittää Pilates-Salia Mottisessa. Yksilö- ja ryhmäpalveluihin kuuluu Pilateksen lisäksi monia muita rauhallisia kehonhallintalajeja, klassinen hieronta ja erilaiset hemmotteluhoidot. Koska työnä on luoda hyvinvointia muille, tarvitsee yrittäjä itsekin ulkopuolista tukea.

Kosekissa on minulla oma yrittäjyyden personal trainer.

- Olenkin sanonut, että Kosekilla on minulla oma yrittäjyyden personal trainer. Siellä ollaan samalla aaltopituudella pienenkin yrittäjän kanssa, ja asioida voi ihan omana itsenään. Tämän kokoiselle yritykselle on myös tärkeää, että palvelut ovat maksuttomia ja helposti saatavilla.


Käytännön apua eikä kehitysotsikoiden heittelyä 

Kosekin yrityskehittäjän Sami Viljasen mukaan hänen tehtävänsä on olla käytännön avun antaja, eikä mikään ylätason kehitysotsikoiden heittäjä – tyyliin: ”panosta markkinointiin” tai ”ole aktiivinen somessa”.

Yrittäjä ei voi olla kaikessa liiketoimintaansa liittyvässä mukavuusalueellaan - tai varsinkaan osaaja.

- Käytännön toimenpiteiden tukemisella on suurin merkitys pienissä yrityksissä. Usein yrittäjien kanssa keskustellessa löydämme yhdessä nopeasti yrityksen kipupisteen. Tämän pisteen löytäminen harvoin kuitenkaan vielä riittää asioiden eteenpäinvientiin, koska yrittäjä ei voi olla kaikessa liiketoimintaansa liittyvässä mukavuusalueellaan - tai varsinkaan osaaja.

Viljasen mukaan ilman tukea yrittäjältä voi jäädä tämä vaikea asia herkästi korjaamatta ja yrityksen tilanne ei kehity toivotulla tavalla – varsinkaan silloin, kun suunniteltu kehitysprosessi saattaa olla pitkäkestoinenkin. 

- Silloin tarvitaan aivan erityisesti rinnalla kulkijaa, Viljanen toteaa lopuksi.


Tutustu Kosekin yrityspalveluihin.