Hyvää mieltä rentouttavista pihapuuhista

Avoimet puutarhat kutsuvat Ylivieskassa ja Kalajoella
– Juha rakensi kasvihuoneen hyödyntämällä kodin alakerran vanhoja ikkunoita, Lena Segler-Heikkilä kertoo huoltaessaan kumkvattia. KUVA PIRJO KUNELIUS

Pirjo Kunelius

Valtakunnallisen Avoimet puutarhat -tapahtuman tämän vuoden teemoina ovat Hyvän mielen -puutarhat, kasvien kastelu ja lannoittaminen eri tavoilla. Yli 500 puutarhaa avautuvat jälleen tutustumiskohteina 2. heinäkuuta puoliltapäivin. Tapahtuman järjestävät Puutarhaliitto ry yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Svenska Trädgårdsförbundet rf:n kanssa.

Kalajokilaaksossa lähimmät tutustumiskohteet ovat:
Lena Segler-Heikkilän
ja Juha Heikkilän piha Ylivieskan Johtotiellä, Tiina Roukalan piha Kokkolantien varressa Kalajoen Rahjassa sekä Parhalahden Puutarhayhdistyksen kohde eli Ylimattilan Arboretum Pyhäjoella.

Puutarhaharrastamisessa mieli voi hyvin, tähän vaikuttavat vihreän ympäristön rauhallinen tunnelma ja kasvun ihmeen seuraaminen. Tutkitusti rentouttava työ ja oleskelu puutarhassa laskevat myös stressiä ja verenpainetta. Tämän allekirjoittaa myös Lena Segler-Heikkilä.

Lenan ja Juhan piha oli tutustumiskohteena vuonna 2015 ja avautuu jälleen avointen puutarhojen päivänä, mutta parissa vuodessa pihalla on tapahtunut paljon muutoksia.

– Olen saanut uusia ystäviä, sillä lämmin etupiha avautuu nyt tielle, kun orapihlaja-aita on kaadettu. Ennen tein pihatöitä aidan takana ihan piilossa, Lena Segler-Heikkilä nauraa.

Kasvihuone rakkauden osoituksena

Lenan ja Juhan pihan uusin katseenvangitsija on kodin vanhoista ikkunoista rakennettu kasvihuone, joka valmistui viime syksynä.

– Juha rakensi kasvihuoneen minulle varmaankin rakkauden osoituksena! kotipuutarhuri virnistää.

Tällä keitaalla tomaatit ja kurkut on aseteltu tarkasti eri seinämille, koska Lena Segler-Heikkilä tietää, etteivät ne siedä toisiaan.

Uusiin harrastuksiin kuuluu myös viininviljely ja useampaa rypälelajiketta on tulollaan. Lena on puutarhassaan myös kokeilevainen, joten hänellä on sitruunan ja verigreipin alkuja hyvässä kasvussa. Äitienpäivälahjaksi Juhalta saatu sitruuna on tuottanut jo useamman sadon lempeän kirpeitä hedelmiä.

Kasvihuone on palvellut myös kesäkukkien ja kasvimaan vihannesten esikasvattamona. Pieniä taimia odottaa myös teemapäivän pop up -myyntiä.

– Harkitsemme aurinkokennojen hankintaa kasvihuoneen lämmittämiseksi, sillä kylmän kevään aikana olen käyttänyt täällä lämpöpuhallinta ja hallaharsoja. Kylmyyden takia kasvukausi ja kukinta on kolme viikkoa myöhässä. Tämän olen havainnut puutarhakirjastani, johon kirjaan parin viikon välein kukinta-ajat, muut havainnot ja pihalla tehdyt työt.

Juha Heikkilällä on jo seuraavana projektinaan avokomposti, jossa on osastot kolmen vuoden kompostikiertoon. Myös pihan nurmikko on uusittu ja tasaisilla kivetyillä käytävillä kottikärryt kulkevat tasaisesti aikaisempaan verrattuna. Tyttäristä Anna keksi rakentaa hiekoitetun polun jokirantaan ja on istuttanut myös sinne kukkasia.

Lena Segler-Heikkilä kertoo, että eräs puutarha-alan vieras on luonnehtinut heidän pihaansa sallivaksi.

– Sallin toki mielelläni hyöty-, koriste- ja luonnonkasvien yhteiselon. Kävin keväällä Berliinissä tutustumassa Maailman puutarhat -trendeihin ja runsas englantilainen puutarha ruusuineen tuntui kotoisimmalta.

Lena Segler-Heikkilä ylläpitää myös puutarhablogia:  lenanpuutarha@blogspot.fi

Kommentit

Uutisella ei ole vielä yhtään kommentteja
Kommentoidaksesi ole hyvä ja
kirjaudu sisään